Utbildning för livet  
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 

VÄLKOMMEN TILL PROSOFOR

Utbildning för livet i Kamerun 2015

I somras var det återigen dags för öppet hus och diplomutdelning till avgångselever på centret.

Ladda ner årets rapport här!

Rapport från Prosofor 2015

Här kommer några bilder!

 

 

 

Kulturevenemang!

Den 30 oktober 2010 arrangerade Utbildning för livet och MaSwe en afrikansk kulturkväll i i Bjurslättsskolans aula på Hisingen i Göteborg.

Efter vårens uppskattade evenemang (se nedan) anordnade Utbildning för livet på nytt ett kulturevenemang tillsammans med föreningen MaSwe. På programmet stod bland annat musikframträdande av Edo Bumba från Kongo, färgstark afrikansk mat, modevisning med afrikanska kläder, musik och dans och mycket annat! Intäkterna gick till att stöda Utbildning för livets och MaSwes arbete i Kamerun och Malawi.

Under resan till Kamerun sommaren 2010 lät Utbildning för livets ordförande och sekreterare sy upp kläder i vackra afrikanska tyger som visades på kulturevenemanget i oktober. Efter den uppskattade modevisningen såldes kläderna, samt våra kamerunska kepsar, pennfack, necessärer och plånböcker till förmån för Utbildning för livets verksamhet i Douala, på skolan Prosofor och i samarbetet med föreningar som arbetar med människor med funktionsnedsättning.

 

Resa till Kamerun i juni 2010

I början av juni 2010 reste Vincent de Paul Fotso och Anna Lundberg, ordförande och sekreterare i Prosofors svenska stödförening Utbildning för livet till Douala i Kamerun, bland annat för att besöka Prosofors utbildningscentrum. Med oss hade vi utbildnings- och kontorsmaterial, exv. skanner, lamineringsapparat och kulspetspennor som privatpersoner, föreningar och företag har skänkt och som vi har köpt för bidrag vi har fått under året. Vi köpte också material på plats i Kamerun.

Det blev en intensiv resa med många möten med ansvariga för Prosofor, om skolans framtid. Vi lade också mycket tid och resurser på ytterligare upprustning av skolans lokaler och utrustning. Dessutom ordnades två dagars öppet hus! Tillsammans med våra kontakter i olika föreningar bjöd vi in allmänheten och personer med funktionsnedsättning i synnerhet. Under dagarna hade vi diskussionsgrupper om hur man kan förbättra villkoren för funktionshindrade i samhället och på arbetsmarknaden, vi lyssnade till intressanta anföranden av ordförande i olika föreningar och vi hade poängpromenad, där man kunde vinna kulspetspennor och nyckelringar som skänkts av våra samarbetspartners i Göteborg. Det var också visning av både syateljé och datasal. Lawal Band, med fyra medlemmar, gitarr och djembetrumma, spelade och sjöng.

Bilden nedan visar elever i datasalen på Prosofor.

Sist men inte minst var det modevisning, där några av Prosofors sömmerskeelever visade sina egenhändigt sydda kläder. Så här såg de ut:

Sömmerskeelever med egensydda kläder

Stort tack till våra bidragsgivare Lions-klubbarna på Hisingen, Studieförbundet Vuxenskolan, Katolska skolan av Notre Dame i Göteborg samt Caritas Göteborg och alla privatpersoner!

 

FEST! 27 mars 2010 i Göteborg

Den 27 mars 2010 anordnade Utbildning för livet - Prosofor en stor afrikansk fest tillsammans med föreningen MaSwe, som arbetar med barn i Malawi. Festen hölls i samlingslokalen på Axel Dahlströms Torg. Det blev en spännande kväll med både teater, dans och afrikansk mat. Festen inleddes med att Teater Albatross spelade sin pjäs Bortom Havet, som handlar om en fiskeby i Kamerun. Läs mer på www.teateralbatross.se! Därefter fick vi veta mer om Prosofors och MaSwes hjälparbete i Afrika. Kvällen avrundades med afrikansk musik och dans! Ett sextiotal personer var med, och tillsammans gjorde vi festen till en upplevelse! Tack allesammans, och tack för alla bidrag!

Under hösten 2009 har Prosofor gjort radioreklam för sina utbildningar i Douala. Det har gjort att en stor mängd ungdomar har sökt sig till skolan och många har skrivit in sig för kortare eller längre kurser.

I september 2009 bildades Utbildning för livet - Prosofor med säte i Göteborg i Sverige. Syftet är att stödja västra Afrikas folk i allmänhet och föreningen Prosofor i Kamerun i synnerhet. Vi bistår med råd, hjälp, stöd och pengar. Vi samlar också in begagnade datorer, böcker, handikapphjälpmedel och annat för att skicka till behövande i Kamerun.

Verksamheten i Sverige har under hösten 2009 bestått i att informera och berätta i skolor och för föreningar om Prosofors verksamhet i Douala. Vi har också berättat om situationen för personer med funktionsnedsättning i Kamerun och visat vår film "Vi vill vara med", som handlar om just detta och om vår hjälpsändning med bland annat handikapphjälpmedel till Kamerun i början av 2009.

Under sommaren 2009 har Prosofors medlemmar själva tryckt upp informationsbroschyrer om skolans verksamhet, som man har delat ut till boende i området. I juni var Vincent de Paul Fotso på besök och överlämnade gåvor från Sverige. Dessa bestod av bland annat två nya bärbara datorer, mellan 15 och 20 begagnade stationära datorer samt flera kartonger med böcker på franska och engelska. Böckerna är tänkta att ingå i ett litet bibliotek som ska finnas i skolans lokaler, och där både elever och allmänhet ska kunna sitta och läsa. Under juni månad flyttade Prosofor till en ny lokal och har ägnat mycket tid och resurser åt att iordningsställa den inför terminsstarten. Taket har förstärkts osv. I skrivande stund pågår inskrivningar av elever inför höstterminen. Planerna för de kommande månaderna är förstås att den nya terminens undervisning ska börja under nästa vecka, samt att få Internetuppkoppling till lokalen. Detta för att kunna ha Internetcafé dit allmänheten kan komma och använda datorerna när de inte används av eleverna på skolan. På så sätt får man in pengar till verksamheten. Tanken är också att datorsalen ska vara öppen några timmar på lördagar för gratis prova-på. Den verksamheten ska rikta sig främst till barn mellan 7 och 14 år från fattiga familjer och människor med funktionsnedsättning. Under den här veckan hålls också insamlingsmöte med Prosofors styrelse. Syftet är att få in pengar för att producera kläder för försäljning. Tack vare bidraget från Sankta Eugenia katolska församling i Stockholm kunde Prosofor tidigare köpa in nya moderna symaskiner, som kommer att öka produktiviteten.

Sändningen från Sverige som kom fram i juni 2009 innehöll också handikapphjälpmedel som exempelvis rullstolar, rullatorer, kryckor och dylikt. Detta material delades ut till olika föreningar för människor med funktionsnedsättningar.

Situationen för människor med funktionsnedsättning:

I gatukorsningarna, framför affärer, vid hotellentréer och lite överallt längs genomfartslederna i Douala ser man människor med fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar i mängd, som räcker fram handen eller en skål för att be förbipasserande om antingen pengar eller något att äta. De hemlösa ökar i antal med skrämmande hastighet, och det är ingen prydnad för det kamerunska samhället och ökar inte respekten för människor med fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar. Detta måste förändras. Människorna med funktionsnedsättningar som vägrar tigga får hanka sig fram, eftersom det inte finns utbildningar eller anpassade arbeten. Många människor med funktionsnedsättningar har inte råd att skaffa sig en utbildning. Varken den kamerunska regeringen eller de sociala myndigheterna gör något för att hjälpa dessa människor, inte ens med sjukvård. Många av dem dör av sjukdom och brist på vård. För att försöka minska lidandet för dessa människor anser vi att det är nödvändigt och brådskande att hitta ett sätt att hjälpa dem. I januari 2008 samlade vi in begagnade datorer och sjukvårdsmaterial som rullstolar och kryckor från företag och välvilliga privatpersoner i Sverige och ställde dessa till förfogande för ungdomar och andra behövande i Douala i Kamerun. PROSOFOR bedriver också utbildning i datorkunskap i syfte att bland annat människor med funktionsnedsättningar ska kunna arbeta i egna små företag, och att det ska göra att de blir självständiga och återfå sin värdighet.


För att resa till Kamerun krävs visum för svenska medborgare och andra EU-medborgare. Det kan sökas vid Kameruns generalkonsulat i Stockholm och kostar 900 kronor för tre månader. Handläggningen tar minst en vecka.
Temperaturen i Kamerun ligger mellan 22 och 30 grader beroende på säsong.
Vaccination: För att bli insläppt i landet krävs intyg på vaccination mot gula febern. Därutöver rekommenderas malariaprofylax samt vaccin mot hepatit, polio och kolera osv. beroende på resans längd och vilka områden man ska besöka. Mer information om detta finns bland annat på www.resfeber.se eller hos smittskyddsläkare.

 


 

 

 

Utbildning och kunskap kan ge oss ett hopp och möjlighet till en bättre framtid.
Organisationsnummer LT/GP/30/98/2235
Box : 12832 Douala ,Kamerun, Tel: 00237 77 694243/
0046 737 530023